CONTACT US

[contact-form-7 id=”16240″ title=”Contact us”]

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Top

Blog

bikefitting online

Bikefitting

Genom åren har även jag själv utvecklas när det kommer till bikefitting. Och även när det gäller hur kroppen fungerar på cykeln vid belastning, och hittat enkla förklaringar på problem samt utvecklat och möjliggjort för fler personer att vara bekväma på sin cykel. Med närmare 2000 bikefits över hela världen utvecklas jag fortfarande som bikefitter, och tror att det är något vi fortfarande kan utvecklas inom i framtiden.

Att vara aggressiv med din bikefittingposition
Först och främst. Om du vill prestera, vara bekväm, vara aggressiv o.s.v. så måste du ha en hel del strukturell fitness gällande flexibilitet, rörelse och styrka. Desto bättre din kropp fungerar och rör sig när du inte är på cykeln, desto bättre kommer den att fungera när du väl cyklar. De flesta övergripande problem orsakas till 70% av detta, snarare än sätesposition. Allt för många försöker vara för aggressiva gällande vad deras strukturella fitness klarar.
Med cykling så finns det främst två allmänna orsaker till skada, smärta och ibland prestation på cykeln. Det första problemet är personens position på cykel. Och bikefitters som mig kan ta hand om den frågan. Men man skulle kunna kallas oss för en temporär lösning, snarare än en fullständig översyn.

För mycket främre vikt tillförs
Dina armar, till exempel, är i stort sett ett avslappnat stöd. Armarna bör bara bära en liten mängd vikt när man trampar under belastning, med ökad belastning så kommer vikten på händerna av naturliga skäl skiftas till bäckenet. Antalet personer som jag har kommit i kontakt med och som har haft domningar i händerna är hundratals.
Oavsett hur din strukturella fitness är så bör armarna bära minsta mängd av den vikt som finns på cykeln. Desto mer vikt vi tillför den främre delen av cykeln genom att ha sadeln längre fram, desto mer blir strukturell fitness avgörande och desto mer måste kroppen anpassa sig och kompensera för att bibehålla positionen. Anledningen är att vikten måste hanteras på något sätt, och då får armar, nacke och övre ryggen ta den största delen av bördan.
Vad vi siktar på är att sitta tillräckligt långt bak på sadeln för att stödja sittbenen och främja ett stabilt bäcken, och bara lägga en liten del av vikten på armarna. Bättre strukturell fitness hos en person kan påverka sadelposition på cykeln. Desto mer strukturellt gedigen en person är, desto längre fram kan de sitta. I denna position aktiverar vi stora sätesmuskeln/knäsena och lårmusklerna bör arbeta tillsammans, snarare än att överbelasta en av dessa specifika muskelgrupper och sedan behöva använda samma muskelgrupper för att stabilisera kroppen under belastning. Att gå ned för några trappor och känna värk i lårmusklerna är vanligt förekommande hos cyklister.

bikefit online

Aerodynamik
Aerodynamik! Ja vi kan hålla med om att vi måste vara så aerodynamiska som möjligt, eftersom 90% av draget kommer från din kropp på en cykel. Men detta måste vara konsekvent med våra proportioner, strukturell fitness o.s.v. För att konkret sammanfatta saker och ting. Justera din cykelposition efter din flexibilitet och strukturella fitness.
Domningar i ljumskarna
Cykelmarknaden säger att vi använder fel sadelbredd, design o.s.v. och poängterar att vissa mått kräver en viss storlek, form, design o.s.v. Till en viss nivå stämmer det, men det förvånar mig över hur många butiker som säger åt personer att byta till en särskild sadelmodell utan att aktivt utvärdera hur personen sitter på en cykel.
En av de allmänna orsakerna till detta är att sadeln är satt för långt framåt, med följd att bäckenet behöver vrida sig och återpositionera kroppen för att kompensera. Vad vi försöker uppnå är att placera den största delen av vikten på sittbenet vid basen av bäckenet. En annan faktor kan vara för långt avstånd till drops och hoods på styret vilket tvingar kroppen att återpositionera sig längre fram och återigen skifta bärvikt till sittbenen. Innan du byter din sadel, se till att ungefär 70% av viktbelastningen ligger på sittbenen, och att du på ett bekvämt sätt kan nå både drops och hoods med minimal rörelse.
Alla förändringar i din position bör justeras under belastning, eftersom din kropp av naturliga skäl kommer att flytta sig till den position som är mest effektiv för personen i fråga, Annars flyttar de sig även till en annan position för att effektivt sänka eller höja sadelhöjd, minska avståndet till styret eller kompensera för bristande strukturell fitness.

Återjustera och testa alltid under belastning

Jag är inget fan av att tvinga en person in i en viss position. Istället bör man hjälpa kroppen bli mer stabil under belastning, så vi ser mindre bäckenrörelser, skapar stabilitet i kroppen och minskar belastning på armar, nacke, rygg o.s.v.
90% av de personer som jag hjälper med bikefitting är helt vanliga cyklister. Att bara bekväm och effektiv under belastning är det mest viktiga. Mer viktigt än att vara aggressiv och tvinga in kroppen i en position där strukturell belastning blir för hög.

Share